Товарно оборудване

“Корабно машиностроене” АД произвежда разнообразно оборудване за обработка на товари, предназначено както за кораби, така и за пристанища.

 

Компанията е участвала в изработката на два портални крана с товароподемност 500т и 800т за Варненска корабостроителница.

 

През декември 2001 “Корабно машиностроене” АД изработи комплект товарна и напречни греди с максимална товароносимост 450т за тежкотоварния м/к Персей под надзора на Bureau Veritas.

 

Сравнително скорошен мащабен проект, изпълнен от “Корабно машиностроене” АД в това направление Последните подобни проекти, бе изработката на комплекти товарни греди за шест кораба по поръчки на Beluga Shipping GmbH, Германия.
Комплектите за корпуси 549, 550, 551 и 552 включваха една глвана греда с товароносимост 450т и две напречни греди (спредери), всяка с товароносимост 250т.
Комплектите за корпуси 556 и 571 включваха една глвана греда с товароносимост 480т и две напречни греди (спредери), всяка с товароносимост 250т.

Освен поръчки за изработка на ново оборудване, компанията е изпълнила и редица проекти за ремонт на товарно оборудване за български пристанища.

 

Компанията произвежда голямо разнообразие от грайфери за пристанищни и корабни кранове. Над 500 изделия от различни типове са изработени и доставени в историята на фирмата. През последните години “Корабно машиностроене” АД затвърди позициите си в този сегмет с изпълнението на множество поръчки на “Пристанище Варна” ЕАД. “Корабно машиностроене” АД проектира и произвежда всички видове грайфери (включително за обработка на скрап) – с механично или кидравлично задвижване.

В периода след 2011г. “Корабно машиностроене” АД изпълнява значителен брой поръчки за изработка, основен ремонт или преустройство на специализирана техника за товарни операции – грайфери, кранове, стрели, касони, конвейерни системи за зърно и др. Сред клиентите на дружеството в това специфично направление са български пристанища и
водещи предприятия от тежката индустрия – Пристанище Варна АД, Агрополихим АД и други.
През 2017г. компанията проектира и изработи два грайфера за насипни товари (зърно, захар и др.) и два грайфера за тежки насипни товари (руда, клинкер, меден и оловен концентрат) за Пристанище Варна.
През 2021г. “Корабно машиностроене” АД изпълни поръчки за основен ремонт на два грайфера за насипни товари за Пристанище Русе